Siirry sisältöön

Säkylän jokeri 2022 – Liisa Yski

Liisa on sisarussarjan seitsemästä lapsesta keskimmäinen, varttunut ja käynyt koulunsa Huittisissa. Avioiduttuaan hän muutti miehensä kanssa tämän kotitaloon Vuorenmaalle ja he saivat kolme lasta. Lasten ollessa pieniä Liisa oli kotona, sen jälkeen hän työskenteli mm. Huittisten Ryhmärakentajilla 28 vuoden ajan ennen eläkkeelle siirtymistä.

Haastattelin Liisaa meidän keittiön pöydän vieressä. Edeltävänä iltana olimme olleet Vuorenmaalla konsertti-illassa, missä olimme sopineet haastattelusta. Konsertit ovat Vuorenmaalla suosittuja. Nytkin Vuorenmaan kirkko oli ääriään myöten täynnä, kun noin 130 henkilöä oli tullut paikalle. Liisa hääräsi siellä kahvituksen kanssa ja oli taikonut kiireen keskellä jopa tuoreet kakot palkkioksi esiintyjille.

Liisa on kyläyhdistyksen henki, voimanpesä ja idearikas kyläläinen ja on pitkään toiminut kyläyhdistyksen puheenjohtajana. Vuorenmaan kylä on vireä ja yhdistys aikaansaava. Kylän yhteisöllisyys on maankuulua ja tästä kylä on palkittu Satakunnan vuoden kylä 2021 -palkinnolla. Siitä iso kiitos aikaansaavalle puheenjohtajalle, joka on jo 29 vuoden ajan johtanut yhdistystä.

Kun otetaan puheeksi Liisan tekemiset, niin hän sanoo heti, ettei hän yksin vaan he kaikki, viitaten esimerkiksi kyläläisiin tai Punaisen Ristin vapaaehtoisiin. Liisa on toiminut yli 40 vuotta Maa- ja kotitalousnaisissa, yli 30 vuotta sotilaskotisisarena sekä Vuorenmaan kirkon naistoimikunnassa. Hänen aktiivista vapaaehtoista toimintaansa on huomioitu erilaisin ansiomerkein. Liisa on Köyliön vuoden kylätoimija, Köyliön Kerttu sekä viimeisimpänä hänelle on myönnetty Suomen Kylät Ry:n kultainen ansiomerkki.

Kun kysyn Liisalta, mikä on hänellä lähellä sydäntä hän vastaa: “auttaminen”. Auttaminen niin monessa muodossa.

Vuorenmaata kohtasi kolme tulipaloa muutamia vuosia sitten. Kaikki kolme kotia paloivat niin pahasti, ettei niissä voinut asua. Kaikille kotinsa menettäneille aloitettiin naapuriapukeräys, jota varten Liisa taustajoukkoineen hankki tarvittavat luvat viranomaisilta ja hoiti keräykset mallikkaasti loppuun asti. Naapuriapukeräysten johdosta kaikille saatiin kerättyä huonekaluja, vaatteita, astioita ja muuta kodin tavaraa, jotta he pääsivät uuteen alkuun. Yhden tulipalon jälkeen talotoimittaja oli mukana talkoissa ja jo 10 vuorokauden päästä ukkosen tuhojen jälkeen uudessa kodissa jo nukuttiin. Yhteistyö oli saumatonta paikallisten Punaisen Ristin ihmisten kanssa. Neljäs naapuriapukeräys järjestettiin kylässä asuneelle perheelle, jonka perheenjäsen sairastui vakavasti.

Vuonna 2019 Liisa oli käymässä Vampulan lentokentällä. Kentällä oli riksapyörän luovuttamistilaisuus Huittisten ikäihmisille. Siitä hän sai idean, että jospa Säkylänkin ikäihmisille hankitaan samanlainen. Pyörä on kallis, ja minultakin Liisa kyseli, että mitä luulet, onnistuisiko keräys? En epäröinyt yhtään, näyttöjä oli tuon innokkaan naisen hommista. Liisa otti yhteyttä kunnan sosiaalitoimeen ja kyseli, olisiko heillä käyttöä
pyörälle. Olihan siellä, ja sitten homma alkoi. Liisa soitteli ja kyseli kaikilta mahdollisilta tahoilta, tulisivatko he mukaan tähän projektiin. Hanke toteutui, ja keräyksellä saatiin noin 7000 euron arvoinen pyörä, kypärä ja muut tarvittavat välineet. Riksapyörä lahjoitettiin Säkylän kunnan sosiaalitoimelle kesäkuun 1. päivä vuonna 2020.

Oletteko käyneet Vuorenmaan Soitinpuistossa? Sekin on laitettu pystyyn Liisan johdolla. Malli on kopioitu Helsingistä, eräs kyläläinen toi idean Vuorenmaahan. Kolme soitinta ostettiin kylän yrityksiltä kerätyillä varoilla ja loput hankerahoituksena. Soitinpuisto on Satakunnan ensimmäinen laatuaan. Kaikenikäiset vauvasta vaariin ovat tervetulleita kokeilemaan soittimia. Soitinpuisto sijaitsee Vuorenmaan kylätalon piha-alueella.

Kyläyhdistyksen hakemilla kuudella eri hankerahoituksella on tehty kylätalolle sisä- ja ulkoremonttia, hankittu leikkivälineitä ja viimeisimpänä valaistu kylätalon piha.

Liisa on tehnyt SPR:n kanssa jo vuosia yhteistyötä. Hän on kerännyt tavaraa ja toimittanut sitten SPR:lle jaettavaksi. Sota Euroopassa ei ole jättänyt ketään kylmäksi, ei myöskään Liisaa. Säkylään on tullut kolmatta sataa ukrainalaista, joilla ei ole ollut mukanaan tänne tullessa muuta kuin yksi vaatekerta ja muistoja. Punaisen Ristin Säkylän osaston kanssa Liisa on tehnyt yhteistyötä ukrainalaisten hyväksi maaliskuusta alkaen. On kerätty vaatteita, huonekaluja, astioita ja kaikkea muutakin kodin tavaraa. Liisa toimittaa myös tavaraa suoraan Lahjoitustavarataloon Kepolaan. Toiminta on ollut saumatonta ja sydämellistä. Myös Baltia-keräys on saanut Liisalta tavaraa, samoin Köyliön palvelutalot.

Liisa käy myös tapaamassa yksinäisiä ja ikäihmisiä. Hän vie kauppatavaroita, käy heidän kanssaan parturissa, siivoaa, leipoo ja kantaa puita sisälle.
Kyselin, että oletko laittanut tunteja ylös. Johon Liisa vastasi tehneensä hyväntekeväisyyttä lukemattomia tunteja. Hän on huikea nainen, jota arvostan suuresti.

Lämmin kiitos Liisa kaikesta ajasta ja avustasi.

Ystäväsi Tuula Vätti