Siirry sisältöön

Kuva-arkisto

TEHTÄVÄT JA OLEMASSAOLON SYY Säkylän topoteekki

Säkylän Topoteekki-verkkoarkiston eli tuttavallisemmin kuva-arkiston tehtävänä ja tavoitteena on koota yksityishenkilöiden hallussa olevia valokuvia, vanhoja asiakirjoja, haastattelunauhoja, muistelmatekstejä sekä muita dokumentteja, jotka kuvaavat Säkylän paikallishistoriaa ja kulttuuriperintöä.

Arkisto perustettiin elokuussa 2017 Säkylä-seuran käynnistämän Säkylän historiaa – Pankaas kattoen! -hankkeen myötä. Leader-rahoitteinen hanke jatkui 30.11.2018 saakka. Hankkeen aikana on kerätty talteen paikallishistoriasta kertovia valokuvia, asiakirjoja, kirjeitä, postikortteja, karttoja, muistelmatekstejä, pienjulkaisuja, lehtileikkeitä, värssyjä sekä esinekuvia vanhoista esineistä. Digitointityö jatkuu Säkylä-seuran organisoimana!

Arkistomateriaalin digitaaliseen tallentamiseen ja julkaisuun käytetään  Topoteekki-verkkoalustaa: https://sakyla.topothek.at/.  Tiedon tallentamiseen ja hakuun tietojärjestelmästä käytetään Yleisen suomalaisen asiasanastoa (YSA).

Arkisto palvelee  kotiseututyöstä ja kulttuuriperinnöstä kiinnostuneita henkilöitä sekä  historiantutkijoita (kotiseututyö, paikallishistoriallinen tutkimustyö). Arkiston tehtävänä on säilyttää yksityishenkilöiden hallussa oleva Säkylän historiasta kertova historia-aineisto, joka muutoin saattaisi olla vaarassa hävitä tai tuhoutua tulevaisuudessa.

MITÄ JA MIKSI DIGITOIDAAN

Yksityishenkilöiltä ja esimerkiksi paikallisyhdistyksiltä  saatua historiallista aineistoa: valokuvia (paperivedoksia, filmi- ja lasinegatiiveja), asiakirjoja ja muita dokumetteja, karttoja, muistitietoa (haastattelunauhoja, kirjoitettuja muistelomia), postikortteja ja kirjeitä sekä video- ja filmiaineistoa.

KENELLE KUVAT JA AINEISTOT KUULUVAT

Aineisto on yksityishenkilöiden tai yhteisöjen omistuksessa. Säkylä-seura ry kerää  ja tallentaa aineiston digitaalisessa muodossa. Digitoinnin jälkeen alkuperäinen aineisto palautetaan omistajalleen. Digitoidun aineiston arkistoon tallentamisesta ja julkaisemisesta tehdään aineiston omistajan kanssa kirjallinen luovutussopimus.

KUKA DIGITOI JA MISSÄ

Kuvien ja muun materiaalin skannaus tapahtuu joko Säkylän kirjaston tiloissa tai myös kotona – skanneri ja tietokone siirtyvät helposti paikasta toiseen.

Skannausajankohdasta voi sopia :

Jari Korpela
040 900 1790
jari.k.korpela(@)gmail.com

 

TIETOJEN TÄYDENTÄMINEN

Topoteekkiin tallennettuja materiaaleihin voi antaa lisätietoja materiaaleja selattaessa. Lisätiedot täydennetään manuaalisesti (eivät siis siirry suoraan kommentoijalta ohjelmaan) säännöllisin väliajoin, mutta niiden totuudenmukaisuutta ei pystytä varmentamaan. On kuitenkin hienoa saada esimerkiksi vanhoissa kuvissa esiintyvien henkilöiden nimet tietoon myös jälkipolville.

HENKILÖTIETOJEN TIETOSUOJA

Materiaalien luovuttajien sekä kommentoijien antamat henkilöiden nimet yhdistyvät topoteekki-tietokannassa ainoastaan digitoituun dokumenttiin eikä varsinaista henkilörekisteriä synny.

 

Lisätietoja Topoteekista:

Terttu Pesonen-Säilä
0400 619888
terttu.pesonen(at)saila.org