Siirry sisältöön

Säkylän Jokeri 2019 – Raija Ääri

Raija Ääri on vuosikymmenien ajan ollut merkittävä kulttuurivaikuttaja Säkylässä. Hän on tehnyt mittavan työn taiteilijana, taidekasvattajana ja paikallisen kulttuuriperinnön tallentajana.

 

Sittemmin täällä vahvaksi kulttuuripersoonaksi varttunut Raija tuli Säkylään vuonna 1963 sotilaiden saattelemana, kun Porin prikaati kotiutui Huovinrinteelle.

Opinpolullaan hän päätyi lastentarhanopettajaksi vuonna 1974. Ennen siirtymistään tulevaan eläkevirkaansa Keskustan päiväkodin johtajana Raija otti muutaman vuoden tuntumaa Säkylän kunnalliseen tehtäväkenttään sosiaalitarkkaajana ja perhepäivähoidon ohjaajana.

Palveluvuosia Säkylän kunnassa Raijalle ehti kertyä yli 40 ja tunnustukseksi Kuntaliiton kultainen ansiomerkki.

Vastapainoksi leipätyölleen Raija on toiminut myös kansalaisopiston tuntiopettajana ja lukuisissa yhteiskunnallisissa luottamustoimissa muun muassa Säkylän seurakunnassa.

Eri yhdistykset ovat saaneet vuosikymmenten saatossa nauttia energisen ja idearikkaan Raijan panoksesta.
*  Mannerheimin Lastensuojeluliiton Säkylän yhdistyksen johtokunnassa vierähti yli 30 vuotta, osa puheenjohtajana. Tästä hänelle on myönnetty liiton kultainen ansiomerkki.

* Säkylän Naisvoimistelijoiden taitoluistelujaostossa kului lähes kymmenen vuotta.

* Säkylän Maatalousnaisissa eri tehtävissä meni 20 vuotta.

* Eura-Säkylän Soroptimisteissä hän viihtyi peräti 40 vuotta ollen vuorollaan myös presidenttinä.

* Lyhyempiä rupeamia on kertynyt Säkylän kuvataideharrastajien, Karhusuon kyläyhdistyksen . Länsi-Suomen Lastetarhanopettajien ja Honkala Oy:n päättävissä elimissä.

* Uutena yhdistyksenä Raija on ollut perustamassa pari vuotta sitten monitaiteellista sanataideyhdistystä nimeltä Manu Forte.

* Säkylä –seurassa Raija on ollut aktiivinen tukihenkilö Säkylän historiaa – pankaas kattoen! – hankkeessa. Hänen ohjauksessaan valmistui Eeva Säilän kirjoittama ja kuvittama,Säkylän historiaa esittelevä sarjakuva, AIKAmoinen MATKA . Hän on myös lahjoittanut seuralle taideteoksiaan varainhankintatuotteiksi.  Myytäviä tuotteita ovat olleet paperinukkearkki ja luontopostikorttisarja Säkylän harjualueen harvinaisuuksia.

Raija Äärin viime vuosien merkittävin kulttuuriteko lienee omaa aikakauttaan ilmentävä Sofian huone –museo. Tämä, TaidehAlli sekä runo- ja musiikki-iltojen järjestäminen ovat olleet sitä ominta Raijaa. Ensimmäinen Taiteiden yö on takana ja jatkoa seuraan elokuussa.

Tasavallan Presidentti on myöntänyt Raijalle Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein vuonna 2005.