Siirry sisältöön

Kyläkummitoiminta Säkylässä

Säkylässä toimii noin 20 kyläkummia, joiden tarkoitus on auttaa uusia asukkaita kotoutumaan ja löytämään samanhenkisiä ihmisiä harrastuksista ja yhdistystoiminnasta. Kummi neuvoo parhaimmat nähtävyydet ja liikuntamahdollisuudet sen mukaan mitä tarvetta on.

Kummitoimintaa on Säkylässä monessa kylässä ollut jo ennestäänkin spontaanina uuden asukkaan tervetulleeksi toivottamisena, mutta nyt Valitse Sä Kyläsi -hankkeen myötä toiminnasta on tehty organisoidumpaa. Säkylän kunta lähettää jokaiselle uudelle asukkaalleen tervetulo-paketin, jossa mukana on myös kirje kummitoiminnasta.

Jos haluat itsellesi oman kyläkummin, ota rohkeasti yhteyttä Valitse Sä Kyläsi -hankkeen yhteistyökoordinaattori Sanna Kinnuseen: 0445472367 tai valitsesakylasi@gmail.com. Yhdessä on mukavampi tutustua omaan kotikuntaan!

Tutustu kyläkummeihin

Liisa Yski

”Hei, olen Liisa Yski, Vuorenmaalla asuva kyläkummi.

Tykkään liikkua luonnossa, touhuta puutarhassa sekä häärätä keittiössä. Usein onkin kakkotaikina kohoamassa liinan alla.

Taustalla näkyvää Vuorenmaan kylätaloa on viime vuosina remontoitu ja siellä voikin pitää kokouksia ja juhlia ympäri vuoden. Ota rohkeasti yhteyttä Liisaan ja kysy lisää.
Yksi Vuorenmaan kylän maamerkeistä on tuulimylly, Mamselli.

Tervetuloa kylälle katsomaan miltä tuulimylly näyttää iltavalaistuksessa. Auton voi jättää kylätalon pihamaalle, josta löytyy myös runsaasti tekemistä soittopeleineen, kuntolaitteineen ja lasten leikkivälineiden joukossa.”

Merja Mikkola

”Olen Merja Mikkola, eläkkeellä oleva leski. Viihdyin työssäni Lallin koulun keittiössä 24 vuotta, josta jäin eläkkeelle vuonna 2016. Keittiötaidot ovat johdattaneet minut monenlaisiin vapaaehtoistöihin ja harrastuksiin. Olen tällä hetkellä mm. Yttilän kyläyhdistyksen ja Köyliön Maa- ja kotitalousnaisten hallituksissa jäsenenä sekä Köyliön kappeliseurakunnan työryhmässä.

Minulle tärkeä paikka kylässämme on Yttilän Museokoulu, joka on ollut Yttilän kyläyhdistyksen omistuksessa vuoden 2016 alusta alkaen. Tänä vuonna 140 vuotta täyttävä Köyliön kunnan ensimmäinen kansakoulurakennus pihapiireineen on paitsi kylätalo, myös kulttuurihistoriallisesti tärkeä rakennus. Kyläläiset hoitavat vanhaa koulua, esinekokoelmia ja pihapiiriä talkoilla. Rakennuksessa pidetään ympäri vuoden juhlia, kokouksia, konsertteja, harrastetaan kangaspuilla kutomista ja muita käsitöitä. Kesäisin koulun leikkikentällä on ohjattua leikkiä, pihamaalla pidetään iltatoreja ja heitetään mölkkyä.

Saan runsaasti hyötyliikuntaa omakotitaloni pihatöitä tehdessä. Sen lisäksi käyn jumpalla kuntosalilla ja sauvakävelemässä. Vesijuoksu kuuluu liikuntaharrastuksiini myös. Kun nyt harrastuksiani tarkastelen, olen monesti yhdistänyt huvin ja hyödyn: Kesällä voin Säkylän torilla jutella ihmisten kanssa hauskoja samalla kun paistan muuripohjanlettuja Eläkeliiton Köyliön yhdistyksen myyntipisteessä. Siinä voin onnistua kauppaamaan jopa muutaman arvankin!”

Kristiina Ala-Ristaniemi

”Hei, olen Kristiina Ala-Ristaniemi ja olen toinen Ristolan alueen kyläyhdistyksen kyläkummeista. 20 Köyliössä elettyä vuotta ovat tehneet minusta köyliöläisen. Kuntaliitoksen myötä myös Säkylän palvelut ovat tulleet saataville ja käyttöön. Olen suurperheen äiti ja entinen yhdistysaktiivi, joka tällä hetkellä keskittää voimavaransa työhön ja perheeseen.

Harrastuksena lasten kuskaamisten lisäksi minulla ovat lukeminen, käsityöt, monipuolinen liikkuminen ja luonnon ihailu. Pesäpallo on vienyt mukanaan ensin lapset, ja nyt myös minut. Pelaan kolmatta vuotta Köyliön Lallien Ladyt porukassa. Päivätyönäni olen koulunkäynninohjaajana, iltaisin käyn omaishoitajan sijaisena ja korjausompelen oman Tmi EkoEmon nimiin. Perhe otettiin aikoinaan hienosti mukaan kyläläisten porukkaan, ja siksi lähdin mukaan tähän kummitoimintaan, jotta myös muut uudet asukkaat pääsevät helposti tutustumaan ihmisiin ja paikkoihin.

Kuvauspaikaksi valikoitui Vinnarin lintutorni, joka sijaitsee Pispan rannassa. Köyliönjärvi ja etenkin Pispan alue ovat lähellä sydäntäni. Kyläyhdistyksen mukana osallistun alueen kunnossapitoon, ja myös kaikkeen yhteiseen kivaan, jota alueella järjestetään. Alue tarjoaa tekemistä, ja mielenrauhaa jokaisena vuodenaikana. Talvella Pispassa hiihdetään, luistellaan, potkukelkkaillaan, nautitaan tikkupullista ja pyöritetään napakelkkaa. Keväällä ihaillaan muuttolintujen paluuta, pyydystetään haukia ja ihmetellään heräävän luonnon kauneutta. Kesällä ongitaan, lauttaillaan, katsellaan lampaita maisemanhoitotyössään ja ihaillaan kymmeniä erilaisia kukkia tienpientareella. Syksyllä istutaan laavulla nuotiolla ja katsellaan muuttolintujen lähtöseremonioita. ”