Siirry sisältöön

Kyläkummitoiminta Säkylässä

Säkylässä toimii noin 20 kyläkummia, joiden tarkoitus on auttaa uusia asukkaita kotoutumaan ja löytämään samanhenkisiä ihmisiä harrastuksista ja yhdistystoiminnasta. Kummi neuvoo parhaimmat nähtävyydet ja liikuntamahdollisuudet sen mukaan mitä tarvetta on.

Kummitoimintaa on Säkylässä monessa kylässä ollut jo ennestäänkin spontaanina uuden asukkaan tervetulleeksi toivottamisena, mutta nyt Valitse Sä Kyläsi -hankkeen myötä toiminnasta on tehty organisoidumpaa. Säkylän kunta lähettää jokaiselle uudelle asukkaalleen tervetulo-paketin, jossa mukana on myös kirje kummitoiminnasta.

Jos haluat itsellesi oman kyläkummin, ota rohkeasti yhteyttä: valitsesakylasi@gmail.com. Yhdessä on mukavampi tutustua omaan kotikuntaan!

Tutustu kyläkummeihin

Liisa Yski
Liisa Yski

”Hei, olen Liisa Yski, Vuorenmaalla asuva kyläkummi.

Tykkään liikkua luonnossa, touhuta puutarhassa sekä häärätä keittiössä. Usein onkin kakkotaikina kohoamassa liinan alla.

Taustalla näkyvää Vuorenmaan kylätaloa on viime vuosina remontoitu ja siellä voikin pitää kokouksia ja juhlia ympäri vuoden. Ota rohkeasti yhteyttä Liisaan ja kysy lisää.
Yksi Vuorenmaan kylän maamerkeistä on tuulimylly, Mamselli.

Tervetuloa kylälle katsomaan miltä tuulimylly näyttää iltavalaistuksessa. Auton voi jättää kylätalon pihamaalle, josta löytyy myös runsaasti tekemistä soittopeleineen, kuntolaitteineen ja lasten leikkivälineiden joukossa.”

Merja Mikkola
Merja Mikkola

”Olen Merja Mikkola, eläkkeellä oleva leski. Viihdyin työssäni Lallin koulun keittiössä 24 vuotta, josta jäin eläkkeelle vuonna 2016. Keittiötaidot ovat johdattaneet minut monenlaisiin vapaaehtoistöihin ja harrastuksiin. Olen tällä hetkellä mm. Yttilän kyläyhdistyksen ja Köyliön Maa- ja kotitalousnaisten hallituksissa jäsenenä sekä Köyliön kappeliseurakunnan työryhmässä.

Minulle tärkeä paikka kylässämme on Yttilän Museokoulu, joka on ollut Yttilän kyläyhdistyksen omistuksessa vuoden 2016 alusta alkaen. Tänä vuonna 140 vuotta täyttävä Köyliön kunnan ensimmäinen kansakoulurakennus pihapiireineen on paitsi kylätalo, myös kulttuurihistoriallisesti tärkeä rakennus. Kyläläiset hoitavat vanhaa koulua, esinekokoelmia ja pihapiiriä talkoilla. Rakennuksessa pidetään ympäri vuoden juhlia, kokouksia, konsertteja, harrastetaan kangaspuilla kutomista ja muita käsitöitä. Kesäisin koulun leikkikentällä on ohjattua leikkiä, pihamaalla pidetään iltatoreja ja heitetään mölkkyä.

Saan runsaasti hyötyliikuntaa omakotitaloni pihatöitä tehdessä. Sen lisäksi käyn jumpalla kuntosalilla ja sauvakävelemässä. Vesijuoksu kuuluu liikuntaharrastuksiini myös. Kun nyt harrastuksiani tarkastelen, olen monesti yhdistänyt huvin ja hyödyn: Kesällä voin Säkylän torilla jutella ihmisten kanssa hauskoja samalla kun paistan muuripohjanlettuja Eläkeliiton Köyliön yhdistyksen myyntipisteessä. Siinä voin onnistua kauppaamaan jopa muutaman arvankin!”

Kristiina Ala-Ristaniemi
Kristiina Ala-Ristaniemi

”Hei, olen Kristiina Ala-Ristaniemi ja olen toinen Ristolan alueen kyläyhdistyksen kyläkummeista. 20 Köyliössä elettyä vuotta ovat tehneet minusta köyliöläisen. Kuntaliitoksen myötä myös Säkylän palvelut ovat tulleet saataville ja käyttöön. Olen suurperheen äiti ja entinen yhdistysaktiivi, joka tällä hetkellä keskittää voimavaransa työhön ja perheeseen.

Harrastuksena lasten kuskaamisten lisäksi minulla ovat lukeminen, käsityöt, monipuolinen liikkuminen ja luonnon ihailu. Pesäpallo on vienyt mukanaan ensin lapset, ja nyt myös minut. Pelaan kolmatta vuotta Köyliön Lallien Ladyt porukassa. Päivätyönäni olen koulunkäynninohjaajana, iltaisin käyn omaishoitajan sijaisena ja korjausompelen oman Tmi EkoEmon nimiin. Perhe otettiin aikoinaan hienosti mukaan kyläläisten porukkaan, ja siksi lähdin mukaan tähän kummitoimintaan, jotta myös muut uudet asukkaat pääsevät helposti tutustumaan ihmisiin ja paikkoihin.

Kuvauspaikaksi valikoitui Vinnarin lintutorni, joka sijaitsee Pispan rannassa. Köyliönjärvi ja etenkin Pispan alue ovat lähellä sydäntäni. Kyläyhdistyksen mukana osallistun alueen kunnossapitoon, ja myös kaikkeen yhteiseen kivaan, jota alueella järjestetään. Alue tarjoaa tekemistä, ja mielenrauhaa jokaisena vuodenaikana. Talvella Pispassa hiihdetään, luistellaan, potkukelkkaillaan, nautitaan tikkupullista ja pyöritetään napakelkkaa. Keväällä ihaillaan muuttolintujen paluuta, pyydystetään haukia ja ihmetellään heräävän luonnon kauneutta. Kesällä ongitaan, lauttaillaan, katsellaan lampaita maisemanhoitotyössään ja ihaillaan kymmeniä erilaisia kukkia tienpientareella. Syksyllä istutaan laavulla nuotiolla ja katsellaan muuttolintujen lähtöseremonioita. ”

Päivi Ranta-Pere
Päivi Ranta-Pere

"Hei olen Päivi Ranta-Pere, Kepolassa asuva kyläkummi.

Harrastuksiini kuuluu lasten kuskailun lisäksi monipuolinen liikunta, ja siihen Säkylä tarjoaakin monia mahdollisuuksia esim. retkiluistelu Köyliön järven jäällä ja hiihtäminen Harrin Patilla. Kesällä pyöräily järven ympäri kuuluu myös suosikkeihin.

Kuvauspaikaksi valikoitui Koskelan leikkikenttä Kepolassa, jossa tulee usein käytyä omien ja hoitolasten kanssa. Myös Säkylän muut monipuoliset leikkikentät ovat tulleet tutuiksi lasten myötä.

Säkylässä on paljon aktiviteettejä lapsille ja perheille. Esimerkiksi perhe-kerhot, joista saa paljon vertaistukea pikkulapsiperhe arkeen ja uusia ystäviä, niin lapset kuin aikuisetkin.

Tervetuloa asumaan Kepolaan täältä löytyy sopivankokoinen ja yhteisöllinen Kepolan Koulu ja myös hyviä hoitopaikkoja pienemmille lapsille.”

Kari Siivonen
Kari Siivonen

”Olen Kari Siivonen Säkylän Pyhäjoelta ja toimin tällä hetkellä kyläyhdistyksen puheenjohtajana. Työreissuiltani palatessa on Pyhäjoki ollut aina se paikka jossa olen tuntenut olevani kotona. Tunnin ajomatkan sisään mahtuu monta kaupunkia mutta aina on mukava palata takaisin Pyhäjoelle. Lähistöltä löytyy monen alan pienyrittäjiä, joten apu on aina lähellä. Luonto on lähellä ja antaa monia eri mahdollisuuksia niin kesällä, kuin talvellakin.

Pyhäjoen kyläyhdistyksellä on myös Röhörannan kesämökki, jota on mahdollisuus vuokrata. Kylästämme löytyy myös rukoushuone, joka on juuri remontoitu ja yhdessä rukoushuoneyhdistyksen kanssa järjestämme myös siellä erilaisia tilaisuuksia.

Tervetuloa Pyhäjokeen, kerron mielelläni lisää, vaikka kahvikupposen äärellä.”

Anne Vuorio
Anne Vuorio

”Olen Anne Vuorio Pyhäjoen kylästä ja olen yksi Säkylän kummeista. Perheeseemme kuuluu mieheni, hänen tyttärensä ja kolme lastaan, sekä meidän yhteiset kaksi lasta ja kaksi lastenlasta. Meillä on myös kaksi koiraa, jotka pitävät minut liikkeessä. Työskentelen Kivikylän kotipalvaamon Säkylän tehtaalla.

Koirien lisäksi harrastan mm käsitöitä. Olen myös aloittanut avantouinnin Säkylän Katismaan saaressa. Teatteri on myös aina ollut lähellä sydäntäni.

Säkylä on sympaattinen ja tiivis pieni kunta melko lähellä kaikkea. Kunnastamme löytyy kaikki tarpeellinen, eikä kaupunkeihin ole kovin pitkä matka.

Säkylässä on todella hyvät mahdollisuudet urheilu- ja vapaa-ajan harrastuksiin, sekä todella upeat maastot ulkoiluun.

Pyhäjoen kylässä on vireä kylätoimikunta. Pyrimme järjestämään monenlaista toimintaa ympäri vuoden mm. koko perheen retkiä ja ostosmatkoja. Kesäisin järjestämme omassa Suvisuulissamme erilaisia tapahtumia mm. peli-iltoja ja karaoketansseja.

Voin lämpimästi suositella Säkylää asuinpaikkana ja kerron mielelläni kunnastamme lisää.

Tervetuloa Säkylään ja Pyhäjoen kylään!”